2017-18


Les Biblioteques Escolars en marxa!


Ja hem iniciat el seminari de biblioteques escolars, el passat 18 d'octubre , amb moltes ganes d'impulsar i dinamitzar entre tots i totes les biblioteques escolars de Rubí i Castellbisbal tant a primària com a secundària. Amb propostes consolidades i altres de noves que segur us engrescaran.

El nou horari de trobades, acordat el curs passat, serà de 12:30 a 14h
Enguany proposem aquest calendari de trobades:


18 d'octubre
29 de novembre
13 de desembre
17 de gener
14 de febrer
14 de març -> canviada al 21 de març -> finalment anul·lada
11 d'abril
9 de maig
6 de juny
27 de juny 

Aquí teniu la presentació del dia 18 plantejant el treball d'enguany.







Aquest curs...anem en TREN! 

 

Sí, aquest serà el tema del treball transversal d'enguany, tenint en compte que també coincideix amb la celebració del centenari de l'arribada del tren elèctric a la Ciutat de Rubí   



La Montse Marcet de Lectors al Tren ens ha preparat i presentat una maleta amb el recull de llibres que podem trobar al voltant del tren, segur que en trobarem més a les biblioteques, per compartir, tot i que es possible que ja no els puguem trobar a les llibreries.


 A més, dins el seminari els mestres i professors estem triant la selecció de les darreres novetats de literatura infantil i juvenil que volem recomanar per Nadal, de ben segur valdrà la pena, aviat la tindrem a punt!




Proposta de participació en el projecte sobre integració i tolerància que promou EDRA.

 

L'escola d'art, l'escola de música i Lectors al tren llencen una proposta de col·laboració amb els instituts de la ciutat  per participar treballant el tema de la integració i la tolerància a partir d'una maleta d'àlbums sobre el tema.
La proposta pretén que de la reflexió i el treball del tema en surti un "producte final" de caire artístic en gran format per exposar al Celler. Els muntatges poden ser a partir de vídeo, d'un objecte físic, recopilació del treball que han fet a partir del format que cada institut triï.




El treball d'aquest projecte no està destinat a una assignatura en concret, sinó que podria anar relacionat amb moltes àrees. Hauria de ser un treball conjunt: escola d'art i instituts.
El punt de partida és una maleta pedagògica amb llibres que l’escola ha de buscar o recopilar (poden trobar-se a la biblioteca pública) Els llibres són l’eina per treballar a l’institut i que serveixen per donar idees, promoure el debat, la reflexió... són llibres que parlen de tolerància i integració.

Dirigit a alumnat de 3r i 4t ESO.

Punt de partida: llibres i…la Montse s’ofereix a ensenyar aquests llibres als centres. 

EDRA es posarà en contacte amb als centres per tirar endavant la participació.

Aquí teniu més informació per inscriure-us i participar a l'activitat.


Recomanacions lectores per al Nadal

 

L'equip del GTBE hem fet un recull dels llibres per petits i grans que ens han semblat interessants per recomanar a l'alumnat de les escoles i instituts de la nostra zona.

El grup bibliomèdia també l'ha publicat a la seva pàgina. En podeu veure algunes més.

Agraïm la col·laboració de tots els que heu participat. 
 

Aperitiu i llibres 2017

 


 Per Santa Llúcia ens trobem una bona colla de docents a l'escola Torre de la Llebre, inaugurem la reforma que han fet a la seva biblioteca, un biblioteca que traspua caliu i amor a la lectura.
La Carme Pomareda, especialista en literatura infantil i juvenil, ens ha preparat un recull de novetats editorials amb la col·laboració de la llibreria Racó del Llibre.
Ens els presenta amb un gran coneixement i amb l'encant de sempre, fent-nos gaudir i conèixer els nous llibres que podrem incorporar a l'escola per als nostres alumnes.
I com sempre acabem la sessió amb un aperitiu on podem comentar les descobertes fetes amb els docents dels diferents centres i omplir una mica l'estómac per tornar a l'escola a les classes de la tarda. Una sessió molt completa que alimenta cos i ànima!
Volem agrair a la Carme especialment la seva voluntat per fer cada any aquestes presentacions tant riques, al Racó per aportar desinteressadament el material i a l'escola Torre de la Llebre per acollir-nos cada any. Una abraçada a tots i totes.

 Aquí us deixem un llistat de la major part dels llibres que vam veure, esperem que ens ajudin a gaudir de la lectura a casa i a l'escola i els instituts!

  • Piratas del mar helado. Per 6è i secundària. Noia pirata. Contradiccions, imaginació...
  • Bambi. Reedició, amb fantàstiques  il.lust brodades
  • L'immortal. Per 6è i sec. Amor al dibuix. Amor als Escacs. Emigrants.
  • Carmen. Benjamin Lacombe. de l'òpera de Bizet, un llibre en tons foscos molt d'acord amb el clima de l'òpera.
  • Un tresor a la neu. Noruega, or, nazis. Nens que han se salvar l'or del seu país. No és edulcorada. Basada en fet real.
  • La unió fa la força. Cooperació entre gallines. Divertit, talla única (=per a totes les edats)
  • El bassal de l'Olaf. Aquest nen  es diu com els ninots de neu, però ell te clar que no és un ninot de neu, ell és diferent (sindrome de down)
  • Cor de cactus. Anna Manso. Amors juvenils, separació pares, molt bo, ben escrit. Irònic i divertit. Va guanyar el premi gran angular l'any passat (Allò de l'avi) i escriu a l'Ara criatures: la pitjor mare del món.
  • La trompeta del cigne. E. B. WHITE (1899 -1985) autor de personatges com el ratolí Stuart Little, el porquet que protagonitza La teranyina de la Carlota.. Cigne mut, història de superació, tots podem. Preciós. Ens l'hem de regalar!
  • Cors de gofre. País nórdic. 2 nens amics. Amistat, avis, allunyament. Per Secundària  i adults.
  • Los diàrios de Cereza. Tipus còmic. A partir de 6è . Novel·la il·lustrada. Pot servir també per ajudar a enganxar nens i nenes que els costa llegir.
  • Plouen poemes! Molt bé i divertit.
  • Pequeñas cosas. Ed Nube de tinta. Novel·la gràfica. Pors d'un nen.
  • Un lleó a dins. Ratolí-lleó. Divertit. Tandem de força.
  • Les enigmàtiques fotos del sr Clarisa. Misteri d'unes fotos trobades que amaguen una por. Reivindica la memòria històrica. Amb l'ajut d'una BP dins la història. Per 6è i secundària.
  • En Tristany es fa petit. Ningú li fa cas, passa desapercebut.
  • El gripau i els nens. Infants que fan mal als animals pel plaer de fer mal.
  • Pequeño bosque misterioso. En  Pop up
  • El sol fa tard. Per petits. Il·lustracions boniques i vistoses. Cançons per ajudar a sortir el sol...
  • La Valentina te dues cases. Pares separats
  • La flor de bambú. 10a i fins adults. Misteri desaparició tieta. Gelosia. Amor no correspost. Le males llengües poden fer molt mal...
  • Ets aquí dinosaure? Por, textures, misteri..t'hi atreveixes? Pels menuts
  • Pere Calders. Coses aparentment intranscendents i altres contes.
  • Sempre hem viscut al castell. Shirley Jackson, misteri i mala llet, per adults. Imprescindible lectura però dur, psicològic.
  • Tota una vida. Robert Seethaler. Poètic, molt bonic, per adults.
  • En Benjami. Per grandets
  • Oh! Hervé Tullet En la seva línia que sempre ens captiva als mestres i als infants menuts 
  • Au, bona nit! Andana editorial. Molt Bo, pels petitons.



BiblioTubers de Rubí i Castellbisbal



El passat 17 de gener, a la trobada del seminari, es van presentar les bases per l'anunciat concurs de BiblioTubers per primària i secundària. Els infants i joves individualment o per grups podran editar un petit vídeo recomanant una lectura que els hagi resultat engrescadora. Hi ha molta expectativa i pensem que serà molt ben acollit per l'alumnat dels centres i una bona motivació lectora.

 

 

La trobada va tenir lloc a la Biblioteca  de l'escola Mossèn Cinto Verdaguer on l'Àngels va compartir amb nosaltres diferents activitats ben engrescadores que es fan des de la biblioteca, com "El Bufalletres", la visita de l'autor Enric Larreula, o l'inici del treball transversal d'enguany:"El Tren" i el raconet de llibres que han muntat.

 



Des de la BP la Marga ens va compartir novetats de cursos i tallers que engeguen en aquest espai, els podeu conèixer clicant aquí 



A nivell de seminari comencem a organitzar l'exposició de recomanacions que farem per Sant Jordi als aparadors de les botigues de Rubí i els centres escolars comencen a treballar amb l'alumnat els llibres que seleccionaran per recomanar, el dia 16 de febrer arribarà la proposta escrita als centres. Els llibres estaran exposats als aparadors des del dilluns 16 al dimecres 25 d'abril d'enguany. 
Per poder dur-ho a terme les recomanacions hauran d'arribar al centre de recursos abans del 23 de març i tots els i les mestres de biblioteca s'organitzaran per repartir els llibres a les botigues la setmana del 9 al 13 d'abril i recollir-los un cop acabada l'exposició. Una feinada que fem de gust i s'agraeix veient el goig que fan les recomanacions dels nens i nenes als aparadors.
Una altra proposta que volem treballar dins el seminari gira al voltant dels àlbums il·lustrats volem triar, remenar i reflexionar per fer la nostra selecció d'imprescindibles...posem fil a l'agulla? 

Àlbums il·lustrats

Comencem a reflexionar sobre els àlbums il·lustrats aportant cadascú dos títols preferits i a partir del treball  Els àlbums i els llibres il·lustrats: una descoberta, diverses veus, de la Mònica Badia i la Cecília Lladó. 
El primer plantejament és definir que es considera un àlbum il·lustrat, no compartim els mateixos criteris i això genera debat.
L'altra qüestió és on volem arribar amb aquest treball: fer un llistat dels imprescindibles per tenir i treballar a les biblioteques escolars? crear un apartat específic d'àlbums a les biblioteques? elaborar pautes per treballar amb els àlbums des d'infantil fins a la secundària? com posar en valor aquests llibres i desmitificar que molta il·lustració són llibres per a petits únicament?...
En Jaume Centelles al seu blog ens presenta una llista de 50 llibres, classificats per cicles, amb una guia per a cada llibre: https://jaumecentelles.cat/
La Biblioteca pública mestre Martí Tauler ens ofereix la possibilitat de fer venir una persona especialista que faci una xerrada oberta al públic sobre el tema dels àlbums.

Arianna Squilloni:
Àlbums il·lustrats llibres per a lectors detectius.



El 4 d'abril ens trobem a la Biblioteca  Mestre Martí Tauler de Rubí amb l'Arianna Squilloni filòloga, escriptora i especialista vinculada al món dels àlbums il·lustrats. Una persona polifacètica, entusiasta del pensar, de la descoberta, de la llengua, de la il·lustració i de transmetre tot això a través dels llibres.
Amb el fil conductor dels misteris i les descobertes que podem fer als àlbums ens presenta tota una reflexió sobre el valor d'aquests llibres, les múltiples i variades lectures que en podem fer i l'enorme coneixement que en podem treure a nivell de pensament, d'emocions, de relacions d'idees...
Hem gaudit molt amb la seva presentació, hem descobert llibres meravellosos, i una mirada sobre els àlbums que segurament no teníem.



Trobada de biblioajudants

 


Les biblioteques dels centres escolars de Rubí i Castellbisbal es caracteritzen per ser espais actius i interactius on la participació de tots compta. Volem visualitzar les diferents formes de participació que impulsa cada centre en una jornada de valoració i intercanvi d'experiències que es farà el proper 6 de juny a la sala d'actes de la Biblioteca Pública de Rubí. Sou biblioajudants? veniu a compartir-ho.

Si en voleu saber més o voleu venir a explicar què feu cliqueu aquí.